Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

Editura Universității din București – Calendar evenimente (online) Gaudeamus 2020

EDITURA UNIVERSITĂȚII DIN BUCUREȘTI (EUB) va fi prezentă la ediția cu numărul 27 a Târgului de Carte Gaudeamus, desfășurată în exclusivitate online, timp de o săptămână întreagă (16-22 noiembrie 2020). Ca în fiecare an, oferta de carte EUB acoperă domeniile științe ale naturii, științe exacte, litere române și străine, științe socio-umane, volume cu tematică interdisciplinară, cea mai mare parte dintre aparițiile editoriale fiind grupate în colecții. În plus, EUB își invită cititorii la evenimente online, desfășurate pe site-ul gaudeamus.ro şi pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus, conform următorului calendar:
1. Luni, 16 nov. 2020, 10.30-11.00
Cartea de lingvistică – dezbatere şi lansări de carte:
• Mihaela Mancaş, Metafora afectivităţii în poezia românească
• Mihaela-Viorica Constantinescu, Gabriela Stoica, Româna ca limbă străină. Corpus

Dezbaterea propusă de Editura Universității din București în prima zi a Târgului de Carte GAUDEAMUS 2020 aduce în prim-plan cercetările Mihaelei Mancaș, concretizate acum într-o lucrare ce studiază „doar o tranșă a vocabularului, aceea în care corpus-ul afectivității se constituie în metaforă”, precum și volumul Româna ca limbă străină. Corpus (autori: Mihaela-Viorica Constantinescu, Gabriela Stoica). Moderator: Alexandru Nicolae

2. Marți, 17 nov. 2020, 15.30-16.30
Cartea de psihologie – dezbatere şi lansări de carte:
• Ruxandra Claudia Chirca, Noile media şi nativii digitali. Caracteristici, tipologii şi particularităţi de învăţare
• Sabina Veronica Stan, Psihologia adaptării la climatul parental a copiilor puberi

În domeniul psihologie – științele educației, Editura Universității din București vine cu noutăți de stringentă actualitate: Ruxandra Claudia Chirca propune o cercetare în detaliu „a modului în care sistemul educațional poate să răspundă imperativelor noii societăți și a traiectoriei pe care trebuie să o urmeze cadrul didactic în dorința de a-și alinia continuu metodele de predare-învățare-evaluare la specificul elevului modern”; Sabina Veronica Stan se ocupă de „surprinderea componentelor psihologice ale perceperii climatului parental la copiii puberi”, ceea ce presupune „atât o trecere în revistă a conceptelor-cheie sub aspectul perspectivelor de definire, cât şi o abordare practico-ştiinţifică a acestei relaţii”.

3. Miercuri, 18 nov. 2020, 13.00-14.00
Despre traducere astăzi – dezbatere şi lansări de carte:
Le Silence / l’Autrement-dit / le Trop-dit (I). Actes du colloque international Langage(s), Discours et Traduction 2019 – section Littérature, coord. Lidia Cotea
Un şirag de piatră rară / « Défense et illustration de la langue »… roumaine. 111 poeme românești traduse în franceză. Ediţie bilingvă, trad. și ed. Anca-Maria Christodorescu
• Marguerite Miller-Verghy, Une âme s’ouvre à la vie. Blandine, ed. Mihaela Bacali

Aceste dezbateri din sfera traducerii prilejuiesc reamintirea punților culturale, mai vechi sau mai noi, dintre România și Franța: perspectivele ce ilustrează forța literaturii, reflectate în volumul colectiv coordonat de Lidia Cotea, vor fi întregite de lansarea antologiei de 111 poeme românești traduse în franceză de Anca-Maria Christodorescu, precum și de lansarea unui roman al scriitoarei Mărgărita (Marguerite) Miller-Verghy (care s-a remarcat și ca traducătoare), „roman autobiografic, roman de formare (Bildungsroman), document al unei epoci, mostră de proză feminină, metaforă a vieţii umane, a traseului personal, a căutărilor artistice, intelectuale şi spirituale” (ed. Mihaela Bacali).

4. Joi, 19 nov. 2020
Lansări de carte:
10.00-10.15
• Şarolta Solcan, Femeile din Moldova, Transilvania şi Ţara Românească în Evul Mediu (ed. 2 rev. și ad.)
10.15-10.30
• Matei Gheboianu şi Remus Nică (coord.), Crizele anului 1956
Evenimentul se focalizează pe noile apariții de la Editura Universității din București din domeniul istoriei și ilustrează diversitatea ariilor de cercetare.

5. Joi, 19 nov. 2020
10.30-11.00
Cartea de filosofie – dezbatere şi lansare de carte:
• Sebastian Grama, Pentru o paradigmă ANTIAERIANĂ

„[…] o lucrare de filosofie a culturii. Cuvântul « paradigmă » se referă atât la cea retorică (având înţelesul de discurs-model spre uzul celor ce studiază arta vorbirii), cât şi la cea culturală (ca structură ce ordonează mentalul, creaţia, ariile de interes, valorile, temerile, aspiraţiile unei epoci). Cartea examinează urmările amănuntului că trăim în era zborului. Nu doar concret, prin apariţia transportului – şi a războiului – aerian, ci deopotrivă simbolic […]” – astfel își definește Sebastian Grama noul volum apărut la Editura Universității din București. Mai multe destăinuiri și descifrări – în dezbaterea care îl are ca invitat pe Alexandru Bejinariu.

6. Vineri, 20 nov. 2020, 10.00-10.30
Cartea în format electronic – dezbatere şi lansarea/prezentarea volumelor:
Amprente. Viziuni postmoderne (Alexandra Crăciun, coord.; Adelina Bălan, Mădălina Cheoseaua, redactori; Diana Benchea, Maria Chirilă, grafică)
Cartografiile unui oraş lizibil. Bucureştiul postmodern (Alexandra Crăciun, coord.; Adrian Cioc, Eva Ghiţă, grafică)

Cele două volume-album sunt „un exercițiu colectiv de confesiune ce consemnează, prin intermediul unor autoportrete excentrice, o serie de proiecții identitare fluide ale generației cunoscute sub denumirea de « mileniali » – într-o lume a cărei rezoluție variabilă produce: antiforme, schizofrenii și mutanți”, respectiv un rezultat al nevoii „de a găsi urme și semne și de a țese din ele discursuri vizuale”. Ambele volume poartă marca postmodernismului.

7. Sâmbătă, 21 nov. 2020, 17.00-18.00 – LIVE
Teorii şi perspective critice – dezbatere şi lansarea volumului 1971 – Reconstituiri ale literaturii din România. Consideraţii teoretice, autor Bogdan Tănase

Volumul „propune cartografierea unor teorii și perspective critice care pot constitui un cadru interpretativ pentru o perioadă istorică foarte complexă: anii de mijloc ai comunismului în România, anii ’70. Autorul își propune să identifice câteva direcții – coagularea posturii generaționiste și importanța realismului cotidianului – prin care literatura s-a apărat de intruziunea politică și prin care a determinat un habitus literar, funcțional și astăzi”. Invitaţi: Mircea Vasilescu, Magda Răduţă, Victor Cobuz, Lăcrămioara Petrescu

8. Duminică, 22 nov. 2020
Lansări de carte:
15.00-15.30
• Mădălina Nicolaescu, Oana-Alis Zaharia, Andrei Nae (eds.), Perspectives on Shakespeare in Europe’s Borderlands
15.30-16.00:
• Andrei Nae, Horror Video Games as Procedural Narratives: Extreme Colonial Encounters in the Digital Heart of Darkness

Unul dintre volumele cu tematică shakespeariană apărute la Editura Universității din București se axează pe circulația operei lui Shakespeare în spațiul european. Invitat: George Volceanov. În această ultimă zi a Târgului de Carte Gaudeamus 2020, Editura Universităţii din Bucureşti propune și lansarea unei cărți în care elemente și repere culturale din alte epoci se regăsesc în lumi virtuale contemporane.

 3,351 total views,  4 views today

About Raluca GRIGORIU

redactor EUB

View all posts by Raluca GRIGORIU →

Alte articole

Lasă un răspuns

Comenzile primite în perioada 26.11-01.12.2021 vor fi procesate și livrate începând de joi 02.12.2021.


Având în vedere noile restricții legate de situația epidemică actuală, Librăria Universității din București, situată în holul Facultății de Istorie, va putea fi vizitată doar cu prezentarea certificatului verde.

Cărțile pot fi comandate și online.