Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.
DIONYSIAKA II
- Autor: Florica BECHET (coord.)
- An aparitie: 2009
- Numar de pagini: 176
- Format: B5
- ISSN; ISSN-L: 2065-5150
14,17 lei
„[…] am auzit că la Catedra de Latină se fac niște întâlniri în care se vorbește, printre altele, despre vița-de-vie. Așadar, mai erau și alții… Am vizitat “Seminarul Bacchic” (cum se numea el) de câteva ori. Am dat de o mică și tare interesantă comunitate. Câteva profesoare, câțiva studenți adunați într-o sală mică și vorbind cu pasiune despre vița-de-vie, așa cum apare ea în cărțile vechi. Un ospăț de erudiție și inteligență. Mi s-a părut neverosimil. Se întâlneau de plăcere, ca niște prieteni, convivi. Nimic din ahtierea, din hărnicia “granturilor” (care aduc foloase) de aiurea. Aerul de familie, pasiunea lor reală, prietenia acestor oameni adunați, de data asta, în jurul unei teme care avea legătură și cu mine m-a cucerit […].
Așadar, dădusem peste niște “vitisatori” (săditori de vie) și îmi plăcea. Mă simțeam bine în această nișă prietenoasă din Fabrică (cum numeam undeva în cartea mea Facultatea de Litere). Nu mai întâlnisem demult Entuziasmul și Prietenia în forma asta. Nu cred că ei știau că eu aveam treabă cu Via și chiar cu literatura veche: găsisem o viță-de-vie numită Miriai într-o poezie aramaică, o poveste, o parabolă a lumii. Ascultam ce descoperiseră ei în drumul lor legat de Vie (care-nvie!). Ascultam despre vița-de-vie ca Arbore al vieții; despre cuvintele lui Isus: “Eu sunt vița cea adevărată, iar Tatăl meu e Lucrătorul”; despre Valea Strugurelui din Vechiul Testament; despre “vița sălbatică” și “vița de rod” și despre “fructele mâniei” (sic!); despre via vorbitoare care le spune copacilor (la invitația lor de a le fi regină): Să-mi părăsesc eu vinul, bucuria dată de Dumnezeul oamenilor, și să mă duc să domnesc peste copaci?”; despre Istoria adevărată a lui Lucian din Samosata, în care vine vorba despre pădurea de viță-de-vie din burta unei balene, vie care crește chiar și în întuneric (!); despre femeile viță-de-vie și despre alte vechi, latinești, minunății. De curând, am văzut și o carte în care sunt adunate lucrările prezentate la “Seminarul Bacchic” de-a lungul anului 2007. Se numește Dionysiaka și a apărut la Editura Universității din București. Autori: Florica Bechet, Ioana Costa, Anca Georgeta Ionescu, Theodor Georgescu, Simona Rodina Georgescu. Pe mine m-a interesat mai ales Via, dar sunt acolo multe lucruri despre Bachus-Dionysos, cândva un zeu mult prețuit.
Niște oameni care știu să-și cultive grădina, vorba lui Voltaire. Să-și cultive … Via. Și mai știu și să împartă roadele cu alții.” (Simona Popescu, Volubilis despre Vița-de-vie care (ne) leagă (Noua literatură, Nr. 15, anul II, mai 2008, p. 26).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.