Radioul înseamnă diseminare rapidă de cunoaștere și informare, comunicare la mare distanță, dar și susținere acordată instituțiilor de învățământ și cultură.
Prima teză de doctorat despre radiofonia românească interbelică a fost realizată, în 2021, la Universitatea din București, cu titlul „Radio România – vector de comunicare culturală în perioada interbelică” de către Monica Ghiță Stoica, iar prima carte dedicată radiofoniei românești interbelice a apărut, în 2023, la Editura Universității din București – Bucharest University Press (cu titlul „𝓐 𝓯𝓸𝓼𝓽 𝓸𝓭𝓪𝓽𝓪̆ 𝓵𝓪 𝓻𝓪𝓭𝓲𝓸 (1928–1938)”, autor Monica Ghiță Stoica). Volumul este parte din teza de doctorat menționată și reprezintă o cercetare de pionierat în domeniu, atât la nivel național, cât și internațional.
„𝓐 𝓯𝓸𝓼𝓽 𝓸𝓭𝓪𝓽𝓪̆ 𝓵𝓪 𝓻𝓪𝓭𝓲𝓸 (1928–1938)” prezintă, din perspectivă istorică, evoluția editorială, contribuția la educare și culturalizare, precum și impactul avut de Radio România asupra publicului în perioada interbelică, cu raportare la modul cum s-a realizat comunicarea, la începuturile radiofoniei, în câteva țări ale lumii ce au reprezentat modele de bune practici pentru radioul românesc. Volumul se adresează atât studenților și specialiștilor filologi, jurnaliști, sociologi, cât și publicului larg care dorește să afle unde se situa România, între 1928 și 1938, pe palierul comunicării radiofonice internaționale. Volumul „𝓐 𝓯𝓸𝓼𝓽 𝓸𝓭𝓪𝓽𝓪̆ 𝓵𝓪 𝓻𝓪𝓭𝓲𝓸 (1928–1938)” a fost lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, pe 25 noiembrie 2023.
Astfel, radioul rămâne o importantă sursă de informare, educare și culturalizare a publicului din întreaga lume. În România, mediul academic susține radiofonia prin implicarea în realizarea de emisiuni cultural-educative și prin contribuția la cercetarea acestui mijloc de comunicare în masă.
𝑫𝒆 𝒁𝒊𝒖𝒂 𝑴𝒐𝒏𝒅𝒊𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝑹𝒂𝒅𝒊𝒐𝒇𝒐𝒏𝒊𝒆𝒊 2024, 𝑬𝒅𝒊𝒕𝒖𝒓𝒂 𝑼𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒊𝒕𝒂̆𝒕̗𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝑩𝒖𝒄𝒖𝒓𝒆𝒔̗𝒕𝒊 𝒖𝒓𝒆𝒂𝒛𝒂̆ 𝒍𝒖𝒎𝒊𝒊 𝒓𝒂𝒅𝒊𝒐𝒇𝒐𝒏𝒊𝒄𝒆 𝒎𝒐𝒏𝒅𝒊𝒂𝒍𝒆: 𝑳𝒂 𝒎𝒖𝒍𝒕̗𝒊 𝒂𝒏𝒊❗
𝓜𝓸𝓷𝓲𝓬𝓪 𝓖𝓱𝓲𝓽̗𝓪̆ 𝓢𝓽𝓸𝓲𝓬𝓪, autoarea cărții „𝓐 𝓯𝓸𝓼𝓽 𝓸𝓭𝓪𝓽𝓪̆ 𝓵𝓪 𝓻𝓪𝓭𝓲𝓸 (1928–1938)”, este doctor în filologie al Universității din București, profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București, Departamentul de Științe ale Comunicării și jurnalist al Radio România cu o vastă experiență editorială.