Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

Cărțile nu se mai fură de pe plajă

Alexandru CalmacuPe timpul unei vacanțe mai scurte sau mai lungi, indiferent în ce loc al naturii te-ai afla (chiar și acasă dacă criza economică se tot prelungește din iarnă până-n vară și din vară până-n iarnă), avem surpriza să asistăm la tot felul de năzbâtii umane și să întâlnim persoane cu viziuni și comportamente excentrice. Recunoaștem că pentru noi aceasta e una din marile delicii din timpul concediilor. Abia în asemenea momente realizezi că nu există nicio diferență dintre spectacol și spectacular, atâta timp cât, potrivit teoriei, realitatea rămâne nudă, am putea spune firească, fiind neprelucrată de mijloacele artistice specifice, încărcate de sensuri și metafore provocatoare.
În fața scenelor sau secvențelor de tot felul, care ulterior se transformă în amintiri, am constatat că în atitudinea umană, adică în felul comportamental al individului de a se manifesta și privi lucrurile, s-a înfiripat o modă, care, odată cu fiecare ieșire sezonieră din carapacea caselor și apartamentelor, se schimbă extrem de iute. Astfel, vara aceasta, pe țărmul românesc al Mării Negre, ochii noștri au văzut următoarele: extrem de multe, ample și consistente tatuaje pe brațe, picioare, spate, la gât și buric (indiferent de sexul și vârsta persoanei, de la mic la mare); brățări din aur sau argint purtate de bărbați la gleznă; vânzători ambulanți pe plajă care strigau printre cearceafuri numai în versuri – „Haide, haide deșteptarea/C-a venit stabilizarea/Trece Michael cu gustarea/Ia gogoașa înfuriată,/simplă sau cu ciocolată” sau „Porumbelul de la mare/E din lapte și cu sare” sau „Carte la ofertă! Doar 15 lei «Suleyman Magnificul»… Suleymane, Suleymane/ai frânt inimi la cucoane!”; o apreciere de ultimă oră la adresa mării, transmisă direct sau prin telefonia mobilă – „apa e superșmecheră!”.
În toată această lume pestriță și voioasă în felul ei, am avut curiozitatea să provocăm la rândul nostru realitatea. Primul experiment l-am făcut pe plaja de la Mamaia, acolo unde am considerat că populația turistică provine din alte sfere sociale decât cele comune. Așadar, într-o zi fierbinte de sfârșit de iulie, când nisipul era aproape în întregime acoperit de șezlonguri și cearceafuri, am lăsat intenționat la vedere, pe prosopul nostru dublu, două capodopere, mai exact romanul „Mesagerii ploii” de Ismail Kadare și volumul de proză scurtă, semnat de Mircea Nedelciu, „Și ieri va fi o zi”. Lângă cele două cărți am pus două nectarine mari, viu colorate și zemoase, amândouă cântărind aproape o jumătate de kilogram. Cu inima strânsă pentru soarta celor două volume, ne-am dus să înotăm, lipsind de pe plajă mai mult de 30 de minute. La întoarcere, surprinzător, am constatat că nectarinele au dispărut și cărțile au rămas neatinse. În săptămâna următoare, am repetat experimentul, de data asta în stațiunea populară Eforie Nord. Aceeași aglomerație, același decor. Aici însă am schimbat datele problemei. În loc de nectarine am pus lângă cele două cărți un pahar mare din plastic plin cu bere rece, cumpărată de la un chioșc de pe plajă. După partida de înot, surpriza ne-a fost pe măsură: volumele evident au rămas, iar berea a fost băută la locul faptei și paharul aruncat lângă prosopul nostru (așa cum ne-a atenționat un vecin de cearceaf).
Fără alte comentarii. Ne-am întors fericiți acasă și am pus cărțile la locul lor în bibliotecă.

 3,288 total views,  2 views today

Tagged

About Alexandru CALMÂCU

Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

View all posts by Alexandru CALMÂCU →

Related Posts

Leave a Reply

Începând cu 1 iulie 2021, cele două edituri ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) s-au reorganizat într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press.

Toate propunerile de proiecte editoriale, precum și corespondența referitoare la fluxul editorial, se vor transmite la adresa editura@g.unibuc.ro.

Activitatea comercială a noii edituri va fi suspendată până în a doua jumătate a lunii septembrie 2021. Ulterior, comenzile de carte vor putea fi plasate la adresa comenzi-eub@unibuc.ro.


*****

Pentru a facilita procesul de reorganizare a celor două edituri ale ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press, decidem:

· începând din 15 iulie 2021, Editura Universității din București – Bucharest University Press nu mai primește lucrări al căror termen de apariție este înainte de 1 octombrie 2021.

· în perioada 1 august-15 septembrie nu se mai primesc volume în lucru.