Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

Cuvântul tipărit și Internetul cu femei goale (I)

AlexLa un examen curent de sesiune, o studentă din anul II răspunde, la unul dintre subiectele lucrării, astfel: „Am fost la Primăria Generală ptr. a obț. o autorizatzie de construire a unui chioșc de souveniruri pe lacul Cișmigiu. N-am primito. Asta din cauza răutății cetățenilor care s-au revoltat la primar pentru că nu mai au pe unde trece cu barca. Atunci m-am enervat și voi construi chioșcul pe lacul Tei”. Cititorii înțeleg că am redat întocmai ortografia de „messenger”, ca să nu mai vorbim de profunzimea ideilor din text, ce s-ar încadra cu succes în categoria bine cunoscută a „perlelor”.

De câțiva ani ne-am obișnuit cu asemenea evoluții intelectuale. În fond, sunt performanțe la care nici nu ne-am gândit vreodată. Când citim așa ceva, la început râdem cu burta-n jos sau în sus, depinde de starea de spirit, ca apoi să ne întristăm, căutând din priviri gândacii de bucătărie pentru a-i strivi cu degetul arătător.

În dialogul cu domnișoara studentă, de altfel o tânără estetic și strident vestimentată, purtând câte 12 brățări la o mână și un lănțișor, credem că din aur, la gleznă, ne-a lămurit franc că nu-și pierde vremea cu lectura cărților și că Internetul îi e mai mult decât suficient pentru specializare și carieră.

Din motive economice, Internetul urmărește să desființeze cuvântul tipărit. Nu ignorăm această realitate. Băieții deștepți din informatică caută soluții cât mai comode pentru ca cetățenii continentelor să nu se mai strofoace prin librării, biblioteci și arhive publice sau private. Numai că le scapă un amănunt: îndobitocirea ireversibilă a generațiilor!

Ne întrebăm zilnic cum percepe o minte în formare ideile dintr-o pagină de Internet, cu texte din Trilogia Culturii sau din poemele Iliada sau Odiseea, când pe ecranul computerului, pe dreapta sau pe stânga, pâlpâie o femeie aproape goală, ca să-ți arate câte zeci de kilograme a slăbit în șapte zile.

Calculatorul rămâne un simplu și complex instrument de lucru. Atât și nimic mai mult!… Iar tânăra domnișoară și-a băgat picioarele în ea de facultate, renunțând la studii și declarându-se nonconformistă, o luptătoare înverșunată împotriva timpului pierdut cu lectura.

 3,341 total views,  4 views today

Tagged

About Alexandru CALMÂCU

Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

View all posts by Alexandru CALMÂCU →

Related Posts

Leave a Reply