Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

Între comerț și poezie

Alex. C.Data: 15 ianuarie 2014, ora 11:00.

Locul: un liceu de prestigiu din București.

Decorul: o sală de clasă, catedră, bănci, scaune și cuiere.

Personaje: profesor de română, 26 de elevi (15 băieți și 11 fete), clasa a XI-a, profil mate-info.

Fond sonor: râsete, șușoteli, un foșnet de pungă cu pufuleți, apoi un sunet prelung, venit de la o sonerie instalată pe hol.

Vestimentația: blugi de firmă, negri și albaștri, tricouri lăbărțate, în culori stridente, cu inscripționări în engleză și-n alte limbi necunoscute.

În plină iarnă, ziua cu pricina a fost una călduroasă, fără vânt și nori, asmănătoare cu o zi de toamnă târzie sau de primăvară timpurie. Profesorul de română (PR) intră în clasa elevilor de a XI-a, conform orarului, și începe lecția, potrivit programei școlare. Elevii răspund salutului său, dar fără să se scoale din bănci.

Profesorul scoate din geantă o carte.

PR: Dragii mei, astăzi vă voi citi mai multe versuri din poezii ale unui mare poet român, altele decât cele pe care le aveți de studiat pentru bacalaureat!

Un elev: Chiar e nevoie?

PR: Eu zic că da!

Alt elev: Hai, domn’ profesor, nu prea avem chef de versuri la ora asta! (râsete, șușoteli. Între timp sună celularul unei eleve)

PR: Chiar nu vă plac poeziile?

O elevă: Nu e vorba că ne plac sau nu, însă știu cum procedați dumneavoastră. După ce ne citiți, ne puneți să comentăm, și chiar nu ne stă capul la așa ceva când în ora următoare dăm lucrare de control la matematică! (aprobări zgomotoase din partea elevilor)

PR: Bine, dar măcar vreau să știu de la voi ce sărbătorim astăzi! (se face liniște, toți gândesc, în clasă plutește un aer de nedumerire)

O altă elevă (sigură pe ea): Astăzi sărbătorim prima zi de reduceri la mall! (liniștea din clasă continuă: nici zgomote, nici râsete)

Câțiva colegi (în cor): Da, așa este!…

PR (în continuare serios): Ok! Dar pe 24 ianuarie ce sărbătorim?

Un elev (cu față șmecheroasă): Ultima zi de reduceri la mall! (clasa devine zgomotoasă)

Profesorul de română a renunțat să mai citească poezii.

Între veselie și tristețe rămâne doar ultima variantă. Asigurăm cititorii că scena reprodusă nu e ficțiune și că sursa care ne-a relatat-o este una sigură: însuși profesorul de română, o rudă de gradul I.

 3,365 total views,  2 views today

Tagged

About Alexandru CALMÂCU

Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

View all posts by Alexandru CALMÂCU →

Related Posts

Leave a Reply