Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

O reflecție despre câine, coadă și covrigi

Alexandru CalmacuÎn sensul său profund, cuvântul „patriotism” – simțim cu toții, dar nu spunem – s-a perimat inimaginabil de mult. Din toate punctele de vedere. Până acum 23 de ani, acest substantiv era rostit, într-o manieră agresivă și ieșită din comun, de câteva sute de ori în fiecare zi. Cu toții ajunsesem să nu mai înțelegem ce înseamnă. Nici acum. La un moment dat intrase în limbajul nostru casnic ca un fel de tic oral. Nimic mai mult. Valoarea lui sentimentală și spirituală, sensul de sacralitate, emanat din semantica nu tocmai complexă a cuvântului, s-au pierdut cu desăvârșire. Simțim că au devenit atemporale și puerile și că, prin asta, am pierdut încrederea în noi sau, altfel spus, ne desconsiderăm voluntar față de valorile străine. Astăzi, oriunde ne-am afla, ne ferim cu discernământ să pronunțăm cuvântul „patriotism”. A devenit desuet. Chiar fugim de el ca dracul de tămâie.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, definiția patriotismului este simplă: „Sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei”. La nicio catedră din învățământul preuniversitar și superior nu se mai analizează semnificația acestui cuvânt, care încă mai există în vocabular și este viu în istoria și prezentul vieții noastre. Nimeni nu are dorința sau curajul să spună tinerilor că românii își iubesc țara nu pentru că e mare și frumoasă, ci pentru că este mică, necunoscută și mereu în pericol.

Aceste reflecții ne-au asaltat gândirea precum țânțarii fericiți de prezența omului în geana serii. Reporterii celor mai importante canale de televiziune au năvălit cu entuziasm peste tinerii care au absolvit Bacalaureatul cu media generală maximă, adică 10,00. Evident, cei intervievați trebuiau să răspundă la singura și principala întrebare, repetată până la saturație: „Unde vrei să urmezi facultatea?”. Răspunsul unic a fost: „În străinătate!”. Noi am simțit că dacă răspunsul ar fi fost altul, adică „la o Universitate din România!”, reporterul ar fi tăiat secvența și i-ar fi șoptit ulterior tinerei sau tânărului „ești o proastă!” și, respectiv, „un prost!”. Asta pentru că, pe de o parte, i-ar fi stricat titlul reportajului, iar, pe de altă parte,  nu i s-ar fi răspuns la cerințele date de „centru”, cerințe de mândrie din care să reiasă că tinerii talentați și bine pregătiți în licee aleg să plece aiurea, acolo unde câinii umblă cu covrigi în coadă. Din cunoștințele noastre, covrigii sunt o raritate internațională.

Într-un alt reportaj, camera de luat vederi a surprins două adolescente, mai mult dezbrăcate decât îmbrăcate, care au picat Bac-ul. Etalând bijuterii pe care nicio nevastă nu le-ar fi văzut în 30 de ani de căsnicie, amândouă se îndreptau agale spre un oficiu al forțelor de muncă. Au depus cereri de șomaj. Se știe că actualul guvern a aprobat acordarea, pe timp de-o jumătate de an, a unui ajutor financiar (șomaj) de 250 de lei pe lună pentru cei care nu au promovat Bacalaureatul. Nu comentăm decizia politică în această privință. Însă ne-am luminat când am auzit răspunsul uneia dintre domnișoare. La întrebarea „ce vei face cu banii?”, mititica a răspuns scurt,  cu părere de rău că nu a luat nicio notă de trecere la examen, „plec la mare!”.

În prezent, cea mai dezvoltată ramură economică românească este cea de panificație. La fiecare pas găsești covrigul (covrigelul) uriaș și gogoașa înfuriată.

 3,424 total views,  2 views today

Tagged

About Alexandru CALMÂCU

Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

View all posts by Alexandru CALMÂCU →

Related Posts

Leave a Reply

Având în vedere noile restricții legate de situația epidemică actuală, Librăria Universității din București, situată în holul Facultății de Istorie, va putea fi vizitată doar cu prezentarea certificatului verde.

Cărțile pot fi comandate și online.