Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03 Comenzi online 021 410 25 75

„Idiot mic, nu atinge cărțile. Au bacterii!”

Alexandru_CALMACUDupă preafericita cină și până-n orele târzii din noapte, când ne înfrânăm perversitatea de a privi la televizor mișcările și zâmbetele lascive ale unor categorisite vipuri, mai ales feminine (asigurăm și liniștim cititorii că nu e vorba de lumea academică sau de cea a artiștilor, scriitorilor, cercetărilor din mica noastră țară europeană), deseori ne izolăm în fața unei căni cu ceai și medităm, trăgând concluzii asupra unor evenimente speciale, trăite în ziua aceea sau în ultimele săptămâni. Așa e firea omului, mereu concluzionează. Dar mai bine să relatăm unul dintre acestea, cu asigurarea noastră că momentul este al naibii de real și că s-a derulat în zilele benefice de odihnă, ocazionate de sfintele sărbători de Paști.

În febra cumpărăturilor din Săptămâna Mare, în special comercianții, cu mic, cu mare și cu mijlociu, legal sau ilegal, și-au întins, pe trotuoarele din jurul piețelor, cartoanele, mușamalele și lădițele. Au etalat spre vânzare tot felul de nimicuri, de la verdețuri pârlite de soare până la rujuri rusești și ciorapi de damă. În tot acest „festiv” bazar citadin lumea forfota, cu atenție și curiozitate, pentru a prinde unul sau mai multe chilipiruri. Nimic de zis!

Așa se întâmpla și pe lângă piața centrală din cartierul Drumul Taberei. Numai că, pe trotuoarul principal al bulevardului, tronează de câțiva ani încoace două chioșcuri din lemn, am putea spune chiar elegante, în care două doamne distinse expun spre vânzare cărți de anticariat. La un moment dat, din furnicarul de oameni ce căscau ochii și se tocmeau cu vânzătorii ambulanți din jur, un băiețel cam de șapte ani s-a desprins de bunică și s-a apropiat de raftul plin de cărți vechi. Din observațiile noastre, am înțeles că puștiul a fost atras de ilustrația vie de pe coperta unui volum cu povestiri de Frații Grimm, volum intitulat generic „Împăratul Cioc-de-Sturz”. A zăbovit câteva secunde bune în fața cărții, cu siguranță, fascinat de prezența volumului îngălbenit de timp. Vânzătoarea i s-a adresat matern: „Ce-ți place?”. În loc de răspuns, băiețelul i-a pus o întrebare, încântător de inocentă pentru vârsta lui, cu nasul aproape lipit de volumele etalate: „E frumoasă cartea asta?”. Femeia din chioșc nici nu a apucat să deschidă gura, căci bunica venită din spate îl smucește de lângă raft și, cu o voce guturală, probabil iritată de insuccesul de la cumpărăturile de chilipiruri, i se adresă agresiv și autoritar: „Idiot mic, nu atinge cărțile. Au bacterii! Vrei injecții?”.

În loc de încheiere, credem că ar fi pueril să tragem o concluzie. Nu de alta, dar am da satisfacție celor care militează pentru eliminarea cărților din capul tinerilor. Mai mult, avem o presimțire: băiețelul nu se va mai apropia niciodată de cărți, din cauza bacteriilor, iar Frații Grimm vor fi citiți (dacă vor fi citiți) pe tabletă. Nu știm încă dacă tabletele au sau nu bacterii.

 16,796 total views,  2 views today

Tagged

About Alexandru CALMÂCU

Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

View all posts by Alexandru CALMÂCU →

Alte articole

One Reply to “„Idiot mic, nu atinge cărțile. Au bacterii!””

  1. Avram Emeline-Daniela spune:

    Ne mandrim cu preluarile editorialelor noastre, a comunicatelor de presa si altor stiri postate pe site-ul nostru, de catre cotidiene si site-uri precum „Puterea”, „Sursa Zilei”, „Media UB”, „Agentia de Carte”, „Dinstudentie.ro” etc.) dar astazi, avem un motiv in plus de mandrie: ziarul diasporei romane din Toronto, „Observator”, ne-a preluat ultimul editorial („Idiot mic, nu atinge cartile. Au bacterii!”). Datorita recunoscutei politeti exagerate a canadienilor, veti gasi editorialul postat pe pagina online a ziarului canadian cu titlul usor fractionat.
    http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=12490
    Multumim pe aceasta cale dlui Dr. Alex Berca (Washington/Annapolis)!

Lasă un răspuns

Comenzile primite în perioada 29.11.2022-08.01.2023 vor fi procesate începând de luni 09.01.2023. De asemenea, Librăria Universității din București va fi închisă în perioada 30.11-18.12.2022. În perioada următoare ne puteți găsi la Târgul de Carte Gaudeamus (7-11.12.2022), Pavilion B2, stand 108.