Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

ÎNTRE PESHAT ȘI SOLA SCRIPTURA ÎN TRATATUL TEOLOGICO-POLITIC (CAPITOLUL VII). TRADUCERE ȘI INTERPRETARE

  • Autor: IOANA BUJOR
  • An aparitie: 2020
  • Numar de pagini: 98
  • Format: A5
  • ISSN; ISSN-L: 978-606-16-1158-4
  • Limba textului: română

9,00 lei

În gândirea iudaică, exegeza biblică are o lungă tradiție. Atenția deosebită îndreptată asupra Scripturii a reprezentat întotdeauna o constantă pentru poporul evreu, ce a manifestat fățiș o legătură intimă în raport cu textul ebraic, legătură motivată de diverse rațiuni: asigurarea continuității legământului, înțelegerea cuvântului divin, necesitatea de a se supune legii (alături de dorința de a înțelege aplicabilitatea legii), menținerea caracterului practic peste timp, dar și găsirea sensurilor ascunse ale textului (accesibile, firește, doar celor capabili să le deslușească). Baruch Spinoza (1632-1677), personaj controversat al secolului al XVII-lea, propune în al său Tractatus theologico-politicus (1670) o nouă metodă de interpretare a Scripturii, punând la baza acesteia o bună cunoaștere a limbii ebraice. Studiul de față își propune, inter alia, să aducă față în față două modele de înțelegere a textului ebraic din Geneză 47:31 – pe de o parte, Abraham Ibn Ezra (cca. 1092-1167), exponent al metodei peshat, și pe de altă parte, Spinoza, adept al principiului reformat sola Scriptura.

 1,292 total views,  4 views today

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.

Începând cu 1 iulie 2021, cele două edituri ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) s-au reorganizat într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press.

Toate propunerile de proiecte editoriale, precum și corespondența referitoare la fluxul editorial, se vor transmite la adresa editura@g.unibuc.ro.

*****

Pentru a facilita procesul de reorganizare a celor două edituri ale ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press, decidem:

· începând din 15 iulie 2021, Editura Universității din București – Bucharest University Press nu mai primește lucrări al căror termen de apariție este înainte de 1 octombrie 2021.

· în perioada 1 august-15 septembrie nu se mai primesc volume în lucru.