Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

L’IMAGINAIRE DU CORPS CHEZ LES ÉCRIVAINS DE MINUIT – ANNÉES 80-90

  • Autor: Lidia COTEA
  • An aparitie: 2012
  • Numar de pagini: 258
  • Format: A5
  • ISBN: 978-606-16-0217-9

21,00 lei

Lucrarea Lidiei Cotea își propune să surprindă și să redea „rostirea” corpului specifică ficțiunilor narative ale scriitorilor cei mai reprezentativi ai generației ’80-’90, publicați de editura Minuit, cea care, în anii ’60, devenea celebră prin reunirea și lansarea inițiatorilor ultimului mare curent literar francez – Noul Roman. Deși nota dominantă a reprezentărilor trupului la scriitorii acestei generații este una negativ-destructivă, autoarea demonstrează strălucit că are distanța critică necesară pentru a-l percepe și analiza în toată substanța sa paradoxală – de închidere și deschidere, de limitare a eului și interfață cu lumea, fatalitate, dar și catalizator al imaginarului. Toate admirabilele „disecții” pe care Lidia Cotea le practică cu abilitate hermeneutică asupra textelor analizate ne conduc la concluzia că, de fapt, oricît de frumos l-am ambala în miraje teoretice și scheme revelatoare, corpul rămîne o prezență-absență în literatura contemporană. Deci corpul nu mai este o axă a lumii individuale, nu mai este elementul unificator indispensabil conștiinței de sine, nu mai e acolo unde ar trebui să fie, sau așa cum am vrea să fie, nu mai e întreg, proporționat, consistent. Fluiditatea și metamorfozele sale maladive sunt urmărite și decorticate cu mare inteligență și generozitate interpretativă de autoare, lucrarea de față fiind un studiu remarcabil și cu totul original în peisajul criticii literare franceze și române contemporane. (Simona MODREANU, Univ. A.I.Cuza, Iași)

 15,163 total views,  2 views today

Categorii: , Etichete: ,

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.

Începând cu 1 iulie 2021, cele două edituri ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) s-au reorganizat într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press.

Toate propunerile de proiecte editoriale, precum și corespondența referitoare la fluxul editorial, se vor transmite la adresa editura@g.unibuc.ro.

*****

Pentru a facilita procesul de reorganizare a celor două edituri ale ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press, decidem:

· începând din 15 iulie 2021, Editura Universității din București – Bucharest University Press nu mai primește lucrări al căror termen de apariție este înainte de 1 octombrie 2021.

· în perioada 1 august-15 septembrie nu se mai primesc volume în lucru.