Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

TRANSPARENȚA ERMETICĂ

  • Autor: Sebastian GRAMA
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 144
  • Format: A5
  • ISBN: 978-973-737-974-0

25,00 lei

Lucrarea Transparența ermetică, de Sebastian Grama, este ultima parte a unei trilogii cuprinzând deopotrivă Letal. Vital. Verbal și Erotica semnificației (apărute la Editura Universității din București în anul 2010). Este vorba despre o lucrare căutând să aducă în spațiul personal o problemă aparent abstractă, veche și înrudită cu multe altele ce “muncesc” istoria spirituală a Europei. Situarea, prin tradiție, sub o paradigmă culturală centrată în sens naște întrebări grave privind șansele de menținere în viață a unui discurs pentru care obiectul tinde congenital a se desprinde de imediatul existenței, de ceea ce este ca dat vital. Limbajul culturii europene apare astfel ca perpetua promisiune a unei realități a cărei efectivă intimitate cu discursul ar fi echivalentă imploziei, dispariției de facto a celui din urmă. În consecință, vocația tragică a filosofiei în această formulă (depășind deosebirile de “direcție”, “stilurile”, modul determinat al exercițiului) ține de însăși criza detașând cuvântul de corp, de lume. Transparența ermetică încearcă să restituie calea pe care gândul este condus către propria sa margine de această indispensabilă și feroce călăuză numită filosofie. Mereu până în pragul (ermetic al) semnificatului unui semnificant imaginându-se autosuficient.

Scrisă pe un ton mai degrabă mimat eseistic, nerefuzându-și un lexic mai amplu decât ne-au obișnuit studiile științifice în cheie “clasică”, prezenta carte își propune să antreneze în jocul lecturii nu doar ochiul cercetătorului distant, ci privirea cititorului chemat a se recunoaște întreg în labirintul tematic desfășurat “pe viu” în fața sa.

 10,832 total views,  4 views today

Categorii: , Etichetă:

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.

Având în vedere noile restricții legate de situația epidemică actuală, Librăria Universității din București, situată în holul Facultății de Istorie, va putea fi vizitată doar cu prezentarea certificatului verde.
Cărțile pot fi comandate și online.