Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03 Comenzi online 021 410 25 75

Musai! Nimic rău sub soare

SANYO DIGITAL CAMERAPe actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, îl cunoaștem bine. Profesional am avut ocazia să colaborăm împreună ani buni și că, mărturisim, am întâlnit în persoana domniei sale o voință și o verticalitate profesională demne de respect. Nu agreăm public mărturisirile și caracterizările subiective, dimpotrivă, însă ne-am bucurat când Remus Pricopie a preluat frâiele Învățământului, rugându-ne să nu facă pași greșiți în administrarea acestui domeniu atât de îmbârligat.
În ultimele zile, Remus Pricopie a intrat agresiv în vizorul presei. Știm că în această perioadă, instituția pe care o conduce trece prin momente fierbinți, mai ceva decât canicula de afară: capacitate, bacalaureat, admitere în facultăți, camere de luat vederi, jandarmi la porțile liceelor și facultăților, înjurături, tineri traumatizați, mame răvășite, bunici leșinați. Deci, tot tacâmul! Mai știm că, peste câteva zile, jurnalele TV vor fi copleșite cu reportaje incendiare transmise în direct și cu reporteri exasperați în fața camerelor de luat vederi.
Din toată această hărmălaie socială, o știre de presă însă ne-a tulburat cu desăvârșire mințile.
De la început precizăm că un titlu ca acesta te face să-ți bați covoarele până le rupi: „CARTEA ȘTIINȚIFICĂ, ANULATĂ. Ministrul Pricopie schimbă legea pentru a ajuta o editură particulară și SNSPA. VEZI PROIECTUL!” (cotidianul „Puterea”, ediția online, 20 iunie 2013, ediția printată – anchetă, cap de ziar -, 21 iunie 2013). Motivul acestei concluzii jurnalistice îl aflăm direct din textul materialului: „Mai exact, Ministerul Educației Naționale (MEN) a publicat recent un proiect de Ordin pentru modificarea standardului minim de acordare a titlurilor didactice în învățământul superior (de exemplu, profesor universitar sau conferențiar) ce prevede că, la un astfel de concurs, obținerea unui anumit punctaj nu mai depinde de publicarea textelor la o editură recunoscută de CNCS”. Mai departe, autorul anchetei notează printre altele: “Ministrul Educației, Remus Pricopie, vrea să facă profesori universitari din cei care își publică texte la edituri «de apartament». Acestea pentru a salva Editura SNSPA și pe particularii de la Tritonic, prietenii săi apropiați, unde ministrul își publică lucrările. Cele două edituri ar fi pierdut sume importante de bani după ce Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) le-a retras dreptul de a mai publica volume științifice, deoarece nu îndeplineau standardele minime. Ministerul lui Pricopie a publicat însă un proiect prin care anulează puterea CNCS”. Aceste două citate au fost preluate întocmai din textul cu pricina.
În ceea ce ne privește, subiectul e delicat și ne interesează în mod special. Însă nu suntem în măsură să comentăm și să spunem cât de veridică este această inițiativă. În schimb, știm că unul dintre obiectivele fundamentale ale domnului Pricopie a fost și rămâne “creșterea calității învățământului superior românesc”. Dacă semnalul dat de presă se adeverește, înseamnă că s-a întâmplat ceva rău pe undeva. Noi rămânem în continuare optimiști!

 10,868 total views,  4 views today

Tagged

About Alexandru CALMÂCU

Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

View all posts by Alexandru CALMÂCU →

Alte articole

One Reply to “Musai! Nimic rău sub soare”

  1. Paul spune:

    Invatamantul romanesc se afla intr-o criza de identitate. Partizanatele de orice fel personalizeaza institutia si dau nastere la polemici sterile.
    Trendul nivelului calitativ al serviciului public de educatie este in scadere. Solutii minune, de azi pe maine, NU EXISTA.
    Primul pas ar trebui sa fie adunarea „intelighentelor” care sa se inhame la jug si sa nasca un plan de modernizare a sistemului gandit (in mai multe etape) pana in anii 2020-2030. Al doilea pas ar fi popularizarea si asumarea proiectului. Al treilea (si cel mai important ) pas ar fi punerea in aplicare de catre (indiferent care va fi) guvern. Crezi ca se poate asa ceva?

Lasă un răspuns