Redacție 0760 013 746, 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 0760 013 746
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

POST-IMPERIUM, IDEEA RUSĂ A SECOLULUI AL XXI-LEA

  • Autor: CRISTIAN CHIRCA
  • An aparitie: 2018
  • Numar de pagini: 512
  • Format: A5
  • ISBN: 978-606-16-0962-8

32,00 lei

Racordată la o perioadă care cuprinde mai mult de un mileniu din devenirea Rusiei, lucrarea prezintă dintr-o perspectivă integrată – geoistorică, geoculturală și geolingvistică – o succesiune de provocări și riposte civilizaționale care au influențat major civilizația rusă. Pornind de la provocarea bizantină, care a avut ca ripostă creștinarea rușilor (988), lucrarea analizează ripostele la provocarea Marii Schisme (1054), căreia i se va adauga provocarea catolică cu origini în Cruciada a IV-a (1204). Ulterior, pe fondul provocării mongole (1240-1480), după Conciliul de la Florența (1439) și căderea Constantinopolului (1453) este analizată riposta civilizațională rusă la provocarea occidentală. Instrumentul de cercetare folosit este mitul “Moscova – a Treia Romă” ca principal determinant al ideii ortodoxe, ideea imperium (cu varianta neo-imperium corespunzătoare epocii comuniste), iar astăzi, ideea postimperium, ca primă fază a unei mari idei ruse contemporane.

Cristian Chirca a absolvit în anul 2011 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția filologie rusă, din cadrul Universității din București. După finalizarea studiilor masterale Studii de Cultură Rusă și Limba Rusă pentru Afaceri, în anul 2013, a parcurs timp de trei ani cursurile Școlii Doctorale de Studii Literare și Culturale, iar în anul 2016 i s-a acordat titlul de doctor în filologie cu calificativul „Excelent”. În toată această perioadă de formare intelectuală continuă, drumul spre cunoașterea și înțelegerea marii culturi ruse i-a fost călăuzit de prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu. În prezent, Cristian Chirca este asistent cercetător la Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989.

Loading

Recenzii

  1. Andrei

    Foarte buna lucrarea!

  2. Elena

    Mi-a placut. Am citit cu placere. Se cunoaste formatia de filolog a autorului. Mix-ul de istorie si cultura pe o dimensiune geografica si temporala distincta pare a fi parametrul fundamental al geoculturii. Unele concepte ar fi trebuit mai larg explicate…mai ales pentru filologi. Cum ar fi geocultura si geoistoria.
    In actualul context, antirusesc, este o carte eveniment.

  3. Cerasella

    Recomand tinerilor. O abordare diferita despre Rusia…mult realism și o excelentă documentare din surse ruse.

    • webmaster

      Buna ziua. Va rugam sa verificati stocul la libraria EUB din Bd. Regina Elisabeta nr. 4-12, Sector 3, București, (holul Facultății de Istorie), telefon 021 305 37 03.

  4. Marie

    O abordare originală si îndrazneata a noii idei ruse. Analiza geoculturală este una de excepție deși trebuia pus un accent mai mare pe perioada bolsevică . Mitul Moscova a Treia Romă este un mit care te ajută să descifrezi mai corect ideea imperială rusă. Cred că ele este la fel de actual și azi în mentalul colectiv rus. Ofensiva culturală rusă în spațiul CSI este foarte bine surprinsă.

  5. dumitru

    O lucrare interesanta. Inca nu am parcurs-o pe toata dar a reusit să-mi elimine multe necunoscute referitoare la studiile de geocultura. Plus ca e scrisa frumos.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.