Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

Premiu MNLR pentru „Latina diplomatică în Țările Române”

Editura Universităţii din Bucureşti (EUB) are onoarea de a anunţa premierea volumului Ana-Cristina Halichias, Latina diplomatică în Ţările Române (Secolele XIII-XVI) – Studiu lingvistic şi documente comentate, apărut la Editura Universităţii din Bucureşti în 2014, în Colecţia LCI – Limbi, Culturi, Identităţi. Evenimentul a avut loc vineri, 4 decembrie 2015, la ora 18:00, în cadrul Festivităţii de decernare a Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române, ediţia a VII-a (care s-a ţinut la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”), unde lucrarea menţionată a fost distinsă cu Premiul Petru Creţia – filologie clasică.

În deschiderea manifestării, academicianul Eugen Simion, preşedintele juriului, a relevat larga acoperire ştiinţifică a Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române (care se acordă şi pentru domenii culturale în general ignorate), precum şi reprezentativitatea lor pentru activitatea culturală şi de cercetare de pe întreg cuprinsul ţării.

Referitor la premiul menţionat, prof. univ. dr. Liviu Franga a evidenţiat, în argumentaţie, meritul ştiinţific şi documentar al volumului semnat de Ana-Cristina Halichias, pe care l-a numit „o pildă de morală a ştiinţei”. „Graţie unor studii cum e cel pe care Ana-Cristina Halichias ni l-a dăruit, avem convingerea că munca noastră, a celor ce arăm încă pe ogorul clasicist, nu este o întreprindere donquijotescă”, a subliniat de asemenea Liviu Franga, accentuând caracterul viu al studiilor clasice: fazele succesive – în speţă, mediolatina şi neolatina – ,,nu pot aparţine decât organismelor vii”, a arătat profesorul.

În cuvântul de mulţumire, prof. univ. dr. Ana-Cristina Halichias a dezvăluit câte ceva din conţinutul şi intenţia volumului: „acest premiu […] este mai mult decât recunoaşterea valorii unei cărţi. El este, pentru mine, încununarea a peste patru decenii pe care le-am dedicat filologiei clasice şi mai ales latinei diplomatice din Ţările Române. Lucrarea mea este un îndemn către tinerii cercetători de a vedea în documentele de arhivă nu doar izvoare ale marii istorii. Ele ne oferă şi o imagine a micii istorii. De asemenea, prin cuvintele şi structurile gramaticale româneşti, strecurate în textul latin, ni se oferă nepreţuite informaţii despre limba română înainte de prima ei atestare scrisă, scrisoarea lui Neacşu, din 1521”.

EUB menţionează că Ana-Cristina Halichias a mai fost distinsă cu acest premiu şi la ediţia 2011, pentru trei cărţi apărute tot la Editura Universităţii din Bucureşti, de asemenea în Colecţia LCI – Limbi, Culturi, Identităţi.

Nu în ultimul rând, ca o constantă a intervenţiilor de la festivitatea desfăşurată vineri, 4 decembrie 2015, a fost elogiat (referitor atât la personalităţile premiate, cât şi la mai noi sau mai vechi generaţii de cărturari) modelul de profesor, deopotrivă dascăl şi om de caracter.

 3,702 total views,  2 views today

Tagged

About Raluca GRIGORIU

redactor EUB

View all posts by Raluca GRIGORIU →

Alte articole

Lasă un răspuns

Începând cu 1 iulie 2021, cele două edituri ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) s-au reorganizat într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press.

Toate propunerile de proiecte editoriale, precum și corespondența referitoare la fluxul editorial, se vor transmite la adresa editura@g.unibuc.ro.

Activitatea comercială a noii edituri va fi suspendată până în a doua jumătate a lunii septembrie 2021. Ulterior, comenzile de carte vor putea fi plasate la adresa comenzi-eub@unibuc.ro.


*****

Pentru a facilita procesul de reorganizare a celor două edituri ale ale Universității din București (Editura Universității din București, respectiv Editura Ars Docendi) într-o singură entitate, sub numele Editura Universității din București - Bucharest University Press, decidem:

· începând din 15 iulie 2021, Editura Universității din București – Bucharest University Press nu mai primește lucrări al căror termen de apariție este înainte de 1 octombrie 2021.

· în perioada 1 august-15 septembrie nu se mai primesc volume în lucru.