Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03

Un veac și jumătate cuprins într-un volum

cop1Universitatea din București: 1864-2014. Este titlul volumului aniversar coordonat de Ovidiu Bozgan și Bogdan Murgescu și prefațat de Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.
Cartea vine în întâmpinarea ceremoniilor cu ecou național ce sărbătoresc data de 16 iulie 1864 – înființarea Universității din București prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Parcursul și semnificația acestei istorii sunt ilustrate prin texte ce reflectă cercetarea desfășurată de autorii volumului, însoțite de fotografii, facsimile și alte documente de arhivă.
De la aspirațiile către un învățământ superior românesc, databile încă din secolele XVI-XVII, până la relațiile internaționale academice ale mileniului trei, capitolele urmăresc aspectele vieții universitare în succesiunea generațiilor de profesori și studenți, sub semnul schimbărilor politice, dar – mai ales – în căutarea constantă a cunoașterii și valorii: „Prolegomene la o istorie ilustrată a Universității din București” (Ovidiu Bozgan, Bogdan Murgescu); „Precursori ai Universității din București” (Florentina Nițu); „Înființarea Universității din București și evoluția ei până la 1918” (Cristina Gudin); „Universitatea din București în anii interbelici” (Ovidiu Bozgan); cop4 „Universitatea din București, 1938-1948” (Alexandru-Murad Mironov, Andrei Florin Sora); „Universitatea din București în timpul regimului comunist” (Bogdan Murgescu, Andrei Florin Sora, Matei Gheboianu, Mirela Rotaru); „Universitatea din București după 1989” (Ioan Pânzaru, Bogdan Murgescu, Matei Gheboianu). Bibliografia acoperă acest traseu evolutiv, de la vechi izvoare din biblioteci și muzee la surse tot mai noi, inclusiv electronice.
Cartea este apărută în excelente condiții grafice la Editura Universității din București (aflată ea însăși într-un moment jubiliar, două decenii de organizare ca editură), prin efortul echipei editoriale (Irina Hrițcu, Remus Tite, Marioara Pogonariu, Emeline-Daniela Avram).
,,Paginile acestui volum prezintă o cronică vie și fascinantă […]. Ele contribuie la reflecția de sine care trebuie să ne însoțească acțiunea, precum și la identitatea noastră colectivă”, arată Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, în cuvântul introductiv intitulat – sugestiv – ,,Universitatea din București – primii 150 de ani”.

 4,448 total views,  2 views today

Tagged

About Raluca GRIGORIU

redactor EUB

View all posts by Raluca GRIGORIU →

Alte articole

Faci un comentariu sau dai un răspuns?