Redacție 0760 013 746, 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 0760 013 746
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

CULTURA POPULARĂ: CONCEPTE, TEME, PUNCTE DE VEDERE

  • Autor: MARIN BĂLAN, LOREDANA NICULEŢ, IOAN PÂNZARU (coord.)
  • An aparitie: 2017
  • Numar de pagini: 300
  • Format: A5
  • ISBN: 978-606-16-0812-6
  • Limba textului: română

25,00 lei

Volumul colectiv „Cultura populară. Concepte, teme, puncte de vedere” reuneşte paisprezece studii consacrate  modalităţilor în care ideile, valorile şi credinţele sunt construite prin cultura populară şi sunt reflectate de cultura populară. Studiile din prima secţiune se referă la o distincţie rămasă încă în zona contestării, a litigiului, a dezacordului, aceea dintre „cultura înaltă” şi „cultura populară”. A doua secţiune reuneşte studii despre influenţele postmodernismului asupra culturii populare, cum ar fi accentul pus pe stil în detrimentul conţinutului, integrarea artei în cotidian şi prăbuşirea certitudinilor legate de cunoaştere şi adevăr, a semnificaţiei religiei etc. În secţiunea a treia este abordată relaţia dintre cultura populară şi societate: sub multe aspecte, cultura populară apare politizată, atât prin mesajele de protest comunicate în diferitele sale producţii, cât şi prin  încercările politicienilor, ale guvernelor sau partidelor de a o reglementa. În fine, câteva aspecte ale expansiunii culturii populare din zilele noastre sunt abordate în articolele care alcătuiesc ultima secţiune a volumului.

MARIN BĂLAN este lector dr. la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Interese de cercetare în filosofia medievală (logică, filosofia limbajului, etică, metafizică, teologie filosofică), filosofia religiei şi istorie intelectuală europeană (Antichitatea, Evul Mediu, Modernitatea timpurie). A colaborat la realizarea unor lucrări cu caracter enciclopedic: Dicţionar enciclopedic (vol. I-VII, Ed. Enciclopedică, 1993-2009) şi Mic dicţionar enciclopedic (Editura Enciclopedică & Univers Enciclopedic, 2005). Volume coordonate: Atena şi/sau Ierusalim. Eseuri despre relaţia dintre ştiinţă şi religie (Editura Universităţii din Bucureşti, 2013); Etica în ştiinţă, religie şi societate (Editura Universităţii din Bucureşti, 2015, împreună cu Valentin Mureşan).

LOREDANA NICULEȚ predă Filosofie și Cultură Vizuală la Fundația Universitară Bages din Manresa, Barcelona (FUB), la „Casa Elizalde” și la alte centre culturale din Barcelona. Este licențiată în Filosofie la Universitatea din București (2002); apoi, la Universitatea Autonomă din Barcelona, a obţinut un master în Teoria artei contemporane, „Pensar l’Art d’Avui” (2006) şi un doctorat în Estetică și Teoria artei, cu o teză pe tema teoriei avangardei (2011). Articole pe teme de estetică și teoria artei contemporane publicate în reviste precum: Enrahonar: quaderns de filosofia, Disturbis, EIDOS (Columbia). De asemenea, capitole în volumele: Pensar en temps d’incertesa (La Busca Edicions, 2011), La modernitat de la filosofia (La Busca Edicions, 2012) și Mentida, control i utopia: reflexions sobre el present (La Busca Edicions, 2013).

IOAN PÂNZARU este profesor de literatură franceză medievală la Universitatea din Bucureşti. În cercetare se interesează de hermeneutica literară, romanul din secolul al XII-lea şi cântecele de gestă. A publicat, între altele: Regimul interpretării. Literatură şi acţiune (Polirom, 2012); Practici ale interpretării de text (Polirom, 1999); Introduction à l’étude de la littérature médiévale française (Editura Universităţii din Bucureşti, 1999); Cercetare de estetică a oralităţii. Eseu despre cântecele de gestă (Univers, 1989). Este directorul Centrului regional francofon de studii avansate în ştiinţele sociale (CEREFREA)

Loading

Stoc epuizat

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.