Redacție 0760 013 746, 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 0760 013 746
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

IDEI ÎN PROPRIETATE. O INTRODUCERE ÎN ETICA DREPTURILOR DE AUTOR

  • Autor: Radu USZKAI
  • An aparitie: 2024
  • Numar de pagini: 228
  • Format: A5
  • ISBN: 978-606-16-1483-7
  • Limba textului: română

30,00 lei

Tema proprietății intelectuale și a drepturilor de autor nu este străină contextului cultural românesc. De pildă, în ultimii ani, nenumărați experți și experte din zona științelor juridice au tratat diverse implicații legale ale acestui tip special de proprietate. Pentru opinia publică, tema a fost până acum una interesantă mai degrabă prin prisma a două implicații provocatoare: pirateria (mai puțin, ce-i drept), plagiatul și, mai recent, statutul operelor create cu ajutorul Inteligenței Artificiale Generative.
Până în acest moment, nu a existat însă un proiect editorial unitar și coerent care să trateze problema drepturilor de autor din perspectiva filosofiei morale. Deși departe de a fi exhaustivă, cercetarea de față și-a propus, într-o abordare interdisciplinară din care nu lipsesc, printre altele, economia și istoria, să pună bazele tocmai unei asemenea sarcini. Cartea poate fi citită în cel puțin două chei de lectură. Prima este una descriptivă: oferă celor care vor parcurge aceste pagini o sistematizare, prezentare și analiză detaliată a principalelor argumente și contraargumente ale dreptului moral al autorilor de orice fel la propriile creații.
Pe de cealaltă parte, cercetarea aceasta nu ascunde deloc o poziție normativă adoptată explicit. Una dintre tezele mele este aceea că avem temeiuri puternice să fim cel puțin sceptici atât față de intuițiile noastre morale comune, cât și față de principalele poziții teoretice care susțin un regim robust al drepturilor de autor.

 557 total views,  1 views today

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.