Redacție 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 0760 013 746
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

DISCIPLINELE MARȚIALE JAPONEZE ÎNTRE EDUCAȚIE ȘI ARTĂ
METODICA ACȚIUNII

  • Autor: Cezar CRISTEA
  • An aparitie: 2025
  • Numar de pagini: 232
  • Format: B5
  • ISBN: 978-606-16-1534-6
  • Limba textului: română

43,00 lei


Google Books
 


Lucrarea este centrată pe descrierea ingredientelor tehnice esențiale cuprinse în primul capitol de pregătire al asaltului de luptă din Wadō-ryu-karate-dō, una dintre școlile marțiale cele mai puternice la nivel mondial, și pe exemplificarea unui curriculum de mânuire a unei arme din Kobudō-Okinawa, răspunzând în acest fel necesității practicanților de la noi din țară de a beneficia de un oportun instrument de lucru, complementar cursurilor predate de instructorii activi în domeniu. Urmărirea structurii exercițiilor este facilitată de claritatea prezentării procedeelor fundamentale, acestea devenind abordabile atât de către inițiați sau adepți ai altor școli marțiale, cât și de către debutanți. Chiar dacă nu dezbat și aspectele spirituale ale artei, cele două teme-secțiuni principale reușesc, prin procedeele originare expuse, să exprime conceptul central al școlilor japoneze de luptă: wa – armonia.

Loading

Recenzii

  1. Roxana LĂZĂRESCU

    Cartea domnului profesor Cezar Cristea, „Disciplinele marţiale japoneze între educaţie şi artă” (în volumele „Metodica acțuunii” și „Filozofia acţiunii”), reprezintă o contribuție remarcabilă și bine fundamentată în domeniul artelor marțiale, explorând cu eleganță intersecția dintre dimensiunea tehnică, reflecția spirituală și abordarea formativă. Viziunea sa multidimensională și integratoare îmbină o analiză riguroasă a cunoașterii aplicate, cu o profundă perspectivă culturală și filozofică, oferind cititorului o experiență intelectuală aparte. Să te apleci asupra unei astfel de lucrări este, fără îndoială, un act de cultură, care îndrăznește să exploreze adâncimile unei discipline foarte complexe, dintr-un unghi mai puțin obișnuit.
    Autorul, vechi practicant de arte marțiale tradiționale sau modern (maestru 6 dan în Karate Wado Ryu, Kobudo și Universal Fight), se remarcă printr-un prestigios palmares competițional și o serie de lucrări publicate pe piața de profil de la noi din țară, care evidențiază competența și pasiunea lui pentru acest domeniu. Acest nou proiect ar putea fi privitt, îndrăznesc să spun, ca o continuare simbolică a eforturilor unui reprezentant marcant al legăturii dintre România și Japonia, generalul Gheorghe Băgulescu (1886–1963). Ambasador în perioada interbelică în Țara Soarelui-Răsare, autor al volumului „Suflet japonez” (Yamato-damashi), scris în limba japoneză, Băgulescu a fost decorat, în1939, de către însuși împăratul Hirohito cu ordinul „Tezaur Sacru”, pentru efortul excepțional de promovare a valorilor culturale nipone. Într-un sens foarte apropiat, Cezar preia această moștenire deosebită, promovând nu doar tehnica specifică artelor marțiale, ci și dimensiunea lor filozofică și simbolică.
    Un aspect definitoriu al lucrării este bogăția terminologică și precizia utilizării vocabularului de specialitate. Termenii tehnici japonezi sunt foarte corect utilizați și însoțiți de explicații clare, care facilitează o bună înțelegere a semnificației lor autentice. Acest lucru evidențiază caracterul educativ pe care îl conține și încurajează sportivul să descopere nu doar procedeele de luptă, ci și esența filozofică a artelor marțiale. Aici aș sublinia termenul kata, care nu se rezumă la simplul sens de „formă”, ci desemnează „forma ideală de execuție”, o demonstrație perfectă a tehnicilor specifice unei arte de luptă. În acest context, kata reprezintă atât un instrument de conservare a moștenirii lăsate de fiecare „părinte de școală”, în principal judo, karate, ju-jutsu, aikido, kendo, cât și o metodă de profundă perfecționare a propriei persoane. Dar, totodată, trebuie să evidențiez și distincția esențială dintre kata și jiyu kumite (sau randori în judo), tradus literal ca „luptă liberă”, care arată că, în practică, idealurile tehnice sunt rareori atinse, confruntarea directă având un caracter extrem de imprevizibil.
    După cum am spus, pe lângă latura strict tehnică, lucrarea este impregnată de un puternic mesaj formativ-educativ, care motivează cititorul să descopere în disciplinele de luptă, atât o viguroasă disciplină fizică și un instrument incomparabil pentru dezvoltarea plenară a individului, cât și o punte fascinantă între tradiție și actualitate. Această viziune holistică, transformă cartea într-un adevărat ghid, indispensabil pentru toți cei interesați de înțelegerea complexității și valorii artelor marțiale, iar stilul accesibil, îmbinat cu erudiția autorului, o recomandă ca lectură esențială pentru specialiști și pasionați deopotrivă. În concluzie, „Disciplinele marțiale japoneze între educație și artă” se distinge prin profunzimea analizei, claritatea expunerii și capacitatea de a armoniza moștenirea vechilor maeștrii cu reflecția contemporană, reprezentând probabil una dintre cele mai valoroase contribuții ale literaturii românești în acest domeniu.

    Prof. dr. ing. Vlad Grigore Lașcu
    Antrenor, promotor arte marțiale
    Membru al Academiei Române – CRIFST

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.