Redacție 0788 249 544 Tipografie 0799 210 566 Librărie 021 305 37 03 Comenzi online 021 410 25 75
Relații cu publicul: luni-vineri 9,00-13,00

OSTRACA: SURSE PENTRU STUDIEREA UNIVERSULUI FARAONIC

 • Autor: MIRON CIHÓ
 • An aparitie: 2016
 • Numar de pagini: 132
 • Format: B5
 • ISBN: 978-606-16-0792-1

23,00 lei

Profesorul Miron Cihó asociază analiza lingvistică, iconografică şi istorică pentru a ne dezvălui secretele încă unui fragment preţios din mozaicul reconstituit cu minuţie al milenarei civilizaţii din valea Nilului.

 13,529 total views,  6 views today

Reviews

 1. Dr. Oana Petcu

  În general, există tentaţia de a pune semnul egalităţii între Egiptul antic şi ideea de monumentalitate. Dar Egiptul nu înseamnă doar piramide şi temple gigantice, statui colosale de zei şi faraoni, toate transpunând în piatră gloria efemeră a puterii şi aspiraţia spre eternitate.
  Viaţa de zi cu zi a egipteanului de rând a lăsat în urmă, prin intermediul scribilor, o multitudine de surse considerate uneori, pe nedrept, ca fiind mărunte, nesemnificative: inscripţii şi figuri incizate sau pictate pe fragmente de ceramică sau aşchii de calcar, denumite generic ostraca.
  Ele pun în lumină aspecte emoţionante ale unei civilizaţii care a fascinat aproape exclusiv prin grandoare şi mister. Asupra lor îşi opreşte atenţia domnul prof. univ. dr. Miron Cihó în această lucrare, cu intenţia de a oferi un valoros instrument de lucru specialiştilor şi studenţilor domniei sale, dar şi de a familiariza publicul larg cu problematica diversă şi savuroasă a vieţii cotidiene din Egiptul antic.
  După o prezentare succintă a trăsăturilor generale şi a tipologiei ostraca, autorul realizează o analiză lingvistică, iconografică şi istorică a peste 80 de piese de acest gen.
  Deosebit de interesantă este modalitatea prin care autorul a ales să prezinte textele asupra cărora există divergenţe privind traducerea şi interpretarea, domnia sa oferind desenele inscripţiilor hieratice şi facsimilul hieroglific, însoţite de traducere şi ample comentarii.
  Excelent ca rigurozitate ştiinţifică şi scris într-un stil elegant, acest volum din seria „Studii egiptologice”, iniţiată de domnul prof. univ. dr. Miron Cihó, reprezintă o premieră în peisajul publicistic cu specific egiptologic din România şi totodată un veritabil model pentru ulterioare editări de texte egiptene antice.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.