Redacție 0760 013 746, 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 0760 013 746
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

FEMMES D’EXTÉRIEUR. LES DÉPLACEMENTS FÉMININS DANS LA LITTÉRATURE ET LES RELATIONS DE VOYAGE

  • Autor: Coordonator: Vanezia Pârlea
  • An aparitie: 2013
  • Numar de pagini: 208
  • Format: A5
  • ISBN: 978-606-16-0366-4

21,00 lei

Mais qu’est-ce qu’une femme qui voyage, comment la perçoit-on, comment construit-elle sa propre identité ? Finalement, la femme qui voyage est-elle une femme ou un homme ? Car, en s’appropriant une pratique (le voyage) et une forme d’écriture (la représentation du voyage) traditionnellement conçues comme masculines, une femme qui se déplace risque de devenir une femme « déplacée », hors norme, un être hybride, dont l’identité devient un véritable défi.
Le présent volume témoigne de la fécondité de la problématique des mobilités féminines, en faisant ressortir la variété des réponses possibles à ces questions. La diversité d’approches relève de la diversité des démarches (au double sens du terme) des voyageuses prises en compte, qu’elles soient réelles ou fictives. On remarque ainsi que depuis le Moyen Âge les figures de femmes qui voyagent sont placées sous le signe du mystère et de l’étrangeté, cette « altérité » se retrouvant, d’une manière ou d’une autre, aux époques suivantes, à chaque fois selon un rapport particulier à l’espace, à soi et à l’Autre.

Cum putem defini o femeie călătoare, cum este ea percepută, cum își construiește propria identitate? De fapt, se prezintă ea ca o femeie sau mai degrabă ca un bărbat? Căci, apropriindu-și o practică (aceea a călătoriei) și o formă de scriitură (relatarea de călătorie), concepute în mod tradițional drept masculine, o femeie care se deplasează riscă să devină o femeie « deplasată », în afara normei, o ființă hibridă, a cărei identitate devine o adevărată provocare.

Volumul de față reflectă fecunditatea problematicii mobilităților feminine, reușind să pună în lumină varietatea răspunsurilor posibile la astfel de întrebări. Diversitatea abordărilor decurge din diversitatea demersurilor călătoarelor studiate, fie ele reale sau fictive. Putem remarca astfel că, începând din Evul Mediu, figurile de femei călătoare se plasează sub semnul misterului și stranietății, această „alteritate” regăsindu-se, sub o formă sau alta, și în epocile următoare, de fiecare dată în funcție de un mod de raportare specific la spațiu, la sine și la Celălalt.

 23,252 total views,  2 views today

Categorie: Etichete: , ,

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.