Redacție 0760 013 746, 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Librărie 0760 013 746
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

IMUNOBIOLOGIE

  • Autor: Veronica LAZĂR, Ramona CERNAT, Carmen CHIFIRIUC, Doina BULAI, Duncan STEWART-TULL
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 268
  • Format: A4
  • ISBN: 973-737-124-0

37,00 lei

Imunologia sau știința imunității este o disciplină biologică fundamentală care a restructurat concepte din alte domenii cu impact puternic asupra științelor medicale. Beneficiind de progresele realizate în alte domenii (microbiologie, biochimie, biologie celulară și moleculară, inginerie genetică), imunologia însăși a înregistrat progrese remarcabile și restructurări esențiale, fiind considerată ca unul dintre domeniile cele mai dinamice ale biologiei contemporane. Tehnicile imunologice la rândul lor au fost preluate, datorită specificității și sensibilității lor deosebite, ca metode de cercetare în diverse domenii (biologie celulară și moleculară, histologie, biochimie, microbiologie, biotehnologie, genetică, ecologie, taxonomie), ca și pentru determinări analitice și de diagnostic, prin care se poate pune în evidență și cuantifica o gamă largă de substanțe, de la molecule mici ale unor medicamente sau droguri, la substanțe macromoleculare. Imunitatea, proprietate biologică fundamentală, se manifestă prin discriminarea constituenților proprii și străini de organismul respectiv, cu tolerarea perfectă a propriului și reacția vehementă împotriva non-propriului. În concepția modernă, starea de imunitate în anumite condiții poate avea, pe lângă efectul de imunoprotecție și efecte negative, manifestate ca boli autoimune, stări de hipersensibilitate și reacții de respingere a transplanturilor de țesuturi și organe. Deci în prezent, cadrul conceptual al imunologiei s-a lărgit, iar aceasta este considerată o ramură a științelor biologice, întrucât imunitatea este considerată o proprietate a tuturor sistemelor biologice, de la cele mai simple la cele mai evoluate.

Subdomeniul Imunobiologiei studiază aspectele biologice ale reacțiilor imunitare, celulele sistemului imunitar și procesele de diferențiere și maturare ale acestora, ca și factorii umorali specifici și nespecifici, efectori sau modulatori ai sistemului imunitar; studiază fenomenele imunitare din cursul evoluției procesului tumoral, mecanismele imunitare ale respingerii grefelor de țesuturi și organe, ca și bazele celulare și moleculare ale fenomenelor alergice; de asemenea, această ramură a imunologiei se ocupă cu studiul răspunsului imun în ontogenie și filogenie și, în ansamblu, cu studiul fenomenului imunitar cu funcție biologică.

Colectivul de autori ai lucrării de față a beneficiat de colaborarea prof. Duncan Stewart-Tull, profesor de Imunologie la Universitatea din Glasgow Scotland, U.K. Biomedical & Life Sciences, Division of Infection and Immunity.

Loading

Stoc epuizat

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.