Redacție 0788 249 544, 0726 390 815 Tipografie 0799 210 566 Comenzi online 021 410 25 75
Relații cu publicul redacție: luni-vineri 9.00-13.00

ARGUMENTATION RHETORIC IN PRESENT-DAY POLITICAL DISCOURSE

  • Autor: Loara ȘTEFĂNESCU
  • An aparitie: 2008
  • Numar de pagini: 228
  • Format: B5
  • ISBN: 978-973-737-457-8

50,00 lei

“Segmentul de limbaj examinat de Loara Ștefănescu se află încă în formare, este fluctuant și insuficient stabilizat; cu atât mai mare mi se pare a fi meritul autoarei – acela de a se situa pe un teren în plină mișcare, unde structurile par încă fluide, greu de sesizat”. (Prof. univ. dr. Mihaela Mancaș)

“Analiza discursului politic actual își găsește o solidă fundamentare în această lucrare – atât într-o serie de teorii moderne ale interacțiunii comunicative, cu o largă deschidere interdisciplinară, cât și în experiența practică a autoarei, experimentat jurnalist la postul național de televiziune. Perspectiva principală a discuției este, în esență, cea oferită de pragmatică, în accepția cuprinzătoare dată de Charles Morris, pentru că atât aspectele retorice, cât și cele semantice ale discursului politic sunt interpretate ca utilizări ale limbajului, determinate de intențiile precise ale unui emițător, care are în vedere un tip particular de destinatar.

De-a dreptul remarcabile, nu numai sub raport strict științific, sunt deconstrucția «pseudo-dezbaterii politice televizate», prin denunțarea naturii ei profund manipulative, și plonjarea penetrantă spre subtextele noilor ancorări ale sloganului electoral într-o zonă a «mitologiei politice». O altă secțiune incitantă a lucrării are ca obiect ambiguitatea semantică, discutată atât la nivelul macrostructural al strategiilor discursive, cât și la nivelul microstructural, îndeosebi sub aspect lexical. Având permanent în vedere funcțiile discursului politic, autoarea identifică trăsături cu adevărat relevante ale acestuia, apropiindu-se adesea, prin modul de comentare, de perspectiva școlii britanice cunoscute sub numele de «critical discourse analysis». În același timp, Loara Ștefănescu face dovada unui fin simț de observație, a unei capacități analitice remarcabile și a unei perfecte obiectivități științifice”. (Prof. univ. dr. Liliana Ionescu-Ruxăndoiu)

 23,070 total views,  2 views today

Categories: , Tags: , ,

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.